Biserica de lemn din Hinchiriş, judeţul Bihor, monument istoric din secoul al XVIII-lea a fost restaurată de voluntari, cu ajutorul meşterilor locali şi al unui specialist englez, în cadrul proiectul ”Ambulanţa pentru Monumente Bihor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mai multe echipe de voluntari şi meşteri locali au finalizat recent restaurarea Bisericii de lemn din Hinchiriş, situată în comuna Lazuri de Beiuş din judeţul Bihor. Lăcaşul de cult este monument istoric datând din secolul 18 sau chiar mai devreme”, anunţă, marţi, Consiliul Judeţean Bihor.

Potrivit datelor transmise de oficialii instituţiei, lucrările au inclus îndepărtarea ţiglei vechi şi înlocuirea acesteia cu şindrilă nouă, consolidarea structurilor de lemn afectate şi restaurarea crucii de deasupra altarului.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Restaurarea s-a realizat prin proiectul ”Ambulanţa pentru Monumente Bihor”, al Asociaţiei Laborator Zero Pozitiv, şi a fost coordonată de o echipă de arhitecţi, Adrian Pescaru şi Greta Zsak, cu sprijinul voluntarilor şi meşterilor.

La acest proiect a contribuit şi un meşter englez care studiază tehnicile de şindrilă din Europa. Comunitatea locală din Hinchiriş a asigurat cazarea şi mesele pentru echipele de lucru.

”Consiliul Judeţean Bihor s-a alăturat iniţiativei alocând anul acesta un sprijin financiar de 225 de mii de lei pentru restaurarea bisericilor de lemn din Hinchiriş şi din satul Margine, comuna Abram. Lucrările la biserica din Margine au finalizate în vara acestui an”, a mai transmis instituţia citată.

”Ambulanţa pentru monumente” este un proiect iniţiat de Asociaţia Monumentum şi sprijinit de The King's Foundation, organizaţie prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Această iniţiativă are ca scop salvarea şi protejarea monumentelor istorice valoroase din România.

Salvarea bisericilor de lemn este unul dintre proiectele care se regăsesc în Strategia Integrată de dezvoltare durabilă a judeţului Bihor 2021 – 2027, aprobată de Consiliul Judeţean Bihor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.